Ecouri în presă – UBF#3

Urban Blues Fest Spring Edition 2023. Ultimile pregătiri

Am ajuns la The PUB Universității. Se fac repetiții, se fac ultimile pregătiri. Radu Gorgu, Manea Mihai croco și Gabi Pipaiu sunt pe baricade. Artiști pe scenă, alții încep să vină. Radu Lupașcu e la radio. La interviu și ultimile amănunte despre festival. Expozițiile sunt pregatite, mesele aranjate, stocul este în așteptare. Berea…nu mai spunem! Noi am filmat. La finalul articolului, clipul o să vă releve ce am anunțat. Toată lumea vă așteaptă la Urban Blues Fest, ediția de primăvară, 2023.

Cătălin Statie

31 martie 2023

contacteculturale.ro

Dragoș Cristescu. Expoziții fotografice la Urban Blues Fest Spring Edition 2023. La The PUB Universității

Nu poți să accezi la scena festivalului fără să treci și să remarci cele două expoziții fotografice ale lui Dragoș Cristescu. Prima expoziție conține fotografii ale unor muzicieni foarte cunoscuți. A doua expoziție prezintă o serie de nuduri în viziunea fotografică a autorului. Dragoș Cristescu este un mare artist și vă invităm să-i vedeți expoziția chiar dacă nu participați la festival. Merită! O prezentare mai largă a artistului a făcut-o Viorel Marinache atunci când l-a invitat pe scenă. Clipul de la finalul articolului vă va dezvălui cele două expoziții și prezentarea de pe scenă.

Cătălin Statie

2 aprilie 2023

contacteculturale.ro

Florian Lungu. Premiu de excelență. Urban Blues Fest Spring Edition 2023. La The PUB Universității

Maestrul Florian Lungu ne face de ceva timp onoarea de a găzdui, pe site-ul nostru cultural, articolele sale. Prezența domniei sale pe scena de la The PUB Universității la un festival de blues pentru un premiu de excelență nu uimește pe nimeni. Cariera impresionantă dedicată muzicii spune totul. Ne-am bucurat să fim prezenți la înmânarea premiilor. Bucuria noastră a fost cu atât mai mare cu cât premiile au constat în tablouri pictate de colega noastră de redacție, Oana Gîtej. Pe scena festivalului Maestrul a prezentat trupa Dusty Ride. Ca să vi-l aduceți aminte pe Florian Lungu, cel care prezenta jazz-ul în emisiunile ce ne țineau în fața televizoarelor, vă propunem spre vizionare o parte din prezentarea trupei amintite mai sus. La finalul înregistrării video veți găsi și două glume mai ”fără perdeluță” spuse de același Florian Lungu. Fotografia principală a articolului îl prezintă pe Florian Lungu alături de Oana Gîtej, iar fotografia de interior alături de managerul de la The PUB Universității, Radu Gorgu. Florian Lungu este înconjurat de multă dragoste indiferent unde se duce.

Cătălin Statie, text, foto și video

Dragoș Cristescu, foto principal

contacteculturale.ro

Primăvara are semne bune!

Sună încântător și miroase îmbietor pentru toți iubitorii de muzică de bună calitate. URBAN BLUES FEST Spring edition 2023, organizat și suținut de neobositul Lupascu Radu Ioan și echipa de la clubul The PUB – Universităţii are ca punct de plecare data de 31 martie si ne va oferi, ca de obicei 3 zile extraordinare. Nu ratați!

D-ale Festivalului !

Prima zi de #UrbanBluesFest cu o aniversare în direct, Alex Tomaselli !

Ziua 2 cu mult ritm si blues de calitate, în ordinea intrării pe scenă, DUSTY RIDE, Dr.FeelBLUES (felicitări Gabi Pipai Andries) şi Marius Dobra Blues Band! Atmosfera, muzica și entuziasmul la maxim!

O întâlnire de suflet cu vechiul și celebrul meu prieten Petrescu Marcian care are și un nou album, inspirat numit ‘Mai mult decât blues’ pe care vi-l recomand cu căldură.

Seara a 3-a a festivalului a fost și cea mai fastuoasă, cu multe momente de mare măiestrie și energie. BLUESCORE a ridicat ștacheta muzicală interpretativă, componistică și solistică la un nivel de mare festival internațional.

Felicitări tuturor, interpreților și organizatorilor!

Liviu Zamora

Cronici festivaliere FB

DUSTY RIDE în concert la Urban Blues Fest Spring Edition 2023. La The PUB Universității

Începem prezentarea trupelor cu una dintre cele ce au urcat pe scenă în a doua zi deoarece Dusty Ride a avut parte de o glorioasă prezentare din partea Maestrului Florian Lungu. Componența nominală vă lăsăm să o descoperiți personal vizionând clipul de la sfârșitul articolului. O trupă de pus pe rană! Perfect echilibrată de liderul ei, a prezentat un sound foarte solid. Ascultâdu-i, mintea mea m-a dus undeva în zona blues-rockului din perioada festivalului Woodstock Music & Art Fair 1969. Un festival intrat în legendă. Un comentariu al lui Radu Lupașcu ne-a reamimtit trupa Ten Years After. Dusty Ride este o trupă cu un repertoriu ce a adus publicul la incandescență foarte repede. Încă de la primele acorduri. Publicul de la festival este un public de cunoscători, așa că toți artiștii care urcă pe scenă trebuie să țină cont de asta. Am ascultat o trupă cu o secție ritmică excelentă, la bas fiind chiar liderul trupei, cu un tobar cu ritm și ”albit de tânăr”, cu un chitarist vivace, în mare vervă și cu o solistică foarte plăcută.  Iar solista vocală ne-a impresionat. Bine că încă mai există asemenea voci. Tipul acela de voce în forțaj, puternică, împuse în mediul muzical de binecunoscuta Janis.

Primele ropote de aplauze au adus zâmbete largi pe fețele artiștilor. Semn că munca lor a dat roade. Noi o să-i urmărim în continuare.

Cătălin Statie

6 aprilie 2023

Nota redacției: Redactorul nostru șef se năștea în anul în care se puneau bazele trupei Ten Years After. Zece ani mai târziu a auzit și el de această trupă. (Mihai Manea cROCo)

contacteculturale.ro

Doru Rocker Ionescu. Premiu de excelență. Urban Blues Fest Spring Edition 2023. La The PUB Universității

Unul dintre premiile de excelență a fost decernat cunoscutului Doru Rocker Ionescu. De mult timp în lumea rockului, nebosit promotor al genului, realizator de evenimente și proiecte muzicale, a căpătat pe merit apelativul Rocker. Vechi prieten al lui Radu Lupașcu și vechi colaborator al acestuia, la urcarea pe scenă nu a putut să-și țină în frâu emoțiile. Doru a rememorat un interviu pe care i l-a luat lui Radu Lupașcu, Unul despre SEMNAL M. Despre un dublu CD cu trupa în 11.500 de exemplare. Alte vremuri! Mai există rock românesc? …. Ne-am bucurat să fim prezenți la înmânarea premiilor. Bucuria noastră a fost cu atât mai mare cu cât premiile au constat în tablouri pictate de colega noastră de redacție, Oana Gîtej. Premierea o puteți viziona în materialul de mai jos.

Cătălin Statie

9 aprilie 2023

contacteculturale.ro

Bluesette Duo. Ralu & Alex. Urban Blues Fest #3 2023. La The PUB Universității

Atunci când am ajuns la The PUB Universității, înainte de începerea festivalului, pentru a lua pulsul, pe scenă repetau cei doi artiști, Ralu Stoica și Alex Tomaselli. Îi cunosc de mult timp, mai ales pe Alex, le cunoșteam calitățile artistice ale fiecăruia și am avut ocazia să apreciez la superlativ, de mai multe ori, calitățile vocale ale lui Ralu. Dar nu îi văzusem niciodată împreună. Repetițiile mi-au dezvăluit că o să asist la ceva ce o să-mi placă. Un artist 100% blues și o voce de jazz. După elogioasa prezentare a lui Viorel Marinache, cei doi au urcat pe scenă pentru un scurt recital în doi urmat de un concert de trupă, ajutați de prieteni și invitați. În acest articol vom prezenta numai concertul celor doi, despre restul într-un alt articol. Mi-a plăcut enorm concertul celor doi. Repertoriul ales, modul de interpretare, simplitatea exprimării, alternanța vocilor, instrumentele alese. Sunt un mare fan al lui Howlin’ Wolf, așa că piesa Spoonful parcă pentru mine a fost aleasă. Cu Alex la chitară și voce și Ralu la percuție. A sunat nemaipomenit! La fel și o altă piesă, în stilul New Orleans, cu Ralu la voce de data aceasta. Ce bine a sunat abordarea vocală de jazz a piesei. Ambele piese le veți regăsi în materialul de la finalul articolului. Proiectul acesta, Bluesette Duo, este mult peste alte proiecte duo pe care le-am văzut în festivaluri. Îi încurajez pe cei doi protagoniști să susțină mai des astfel de concerte.

Cătălin Statie

10 aprilie 2023

contacteculturale.ro

Axis în concert la Urban Blues Fest #3 2023. La The PUB Universității

Gruparea sîrbo-română numită AXiS s-a dezlănțuit asupra publicului prezent cu un puternic rock & blues. Bine și echilibrat distribuit. Cu multă personalitate.

Și aici surprinde modalitatea de a crea blues. Au participat la multe festivaluri împrospătând aerul în marea masă de blues balans de deltă. Creativitatea lor a fost certificată de aplauzele cunoscătorului public bucureștean. AXiS este o mostră a unui nou mod de a te exprima prin blues. Fuzionând cu rockul. Chiar dacă în prezentarea de pe scenă s-a strecurat umorul, seriozitatea exprimării muzicale a prevalat.

AXiS, adică trio-ul româno-sârb format în anul 2012 de către Ranko Varga, Dejan Kotarčić şi Silviu Dan Iliescu și-a onorat carte de vizită.

Cătălin Statie

3 mai 2023

 

contacteculturale.ro

Dr.FeelBLUES în concert la Urban Blues Fest Spring Edition 2023. La The PUB Universității

O trupă venită pe turnantă. O trupă tribut Dr. Feelgood. Dr.FeelBLUES este gândită și pregătită pentru cluburi. Și nu trebuie să ne mire, pentru că trupa căreia i se aduce tribut a fost regina cluburilor. Cu o singură prezență în topurile vremii, dar cu un public fidel și mare. Pus pe petrecere și pe dansat.

Radu Lupașcu le-a făcut o prezentare convingătoare.

O trupă tribut Dr. Feelgood? DA! Am fost prezent la naşterea ei şi într-un fel îi sunt chiar moaşă, aş putea spune, fiindcă i-am încurajat frenetic şi îi voi susţine cât timp se vor ţine de treabă. Îi cunosc destul de bine dintr-o formulă apropiată ca energie şi entuziasm scenic, Concert The 80’s. Tot la Pub m-au convins, acolo sunetul este foarte bun, scena e generoasă, iar la lumini când vine Marius din Austria rupe Untold-ul în două! Şi-au testat abilităţile profesionale şi în alte oraşe, la Timişoara, de exemplu, exigentul jurnalist, Zoltan Varga i-a descris aşa:

„La sfârșitul săptămânii trecute clubul Manufactura a fost gazda unui concert aparte cu membrii formației The 80’s Rock Band, o trupă care preț de două reprize i-a încântat pe spectatori cu o selecție de preluări internaționale din aria rockului, din care n-au lipsit câteva bijuterii de cântece care sunt mai puțin interpretate pe la noi. În prima parte a spectacolului trupa a interpretat câteva compoziții interesante printre care s-au numărat Eurythmics – Missionary Man, Cheap Trick – Surrender sau Wild Cherry – Play that funky music, iar piesa celor de la The Knack cu My Sharona a fost rebotezată ‘My shaorma’ spre deliciul asistenței.” (Zoltan Varga)

Hai să amintim şi trupa: La tobe Paul Tour de France, la bas Alex The Witch, guitar Jaja the Biker and Gabe The Master, vox Pipai the Knife şi lider, aş completa eu, binecunoscut drept cel mai bun sunetist din Bucureşti, mai ales de când Mihai Pipaiu’ ăl mare s-a pensionat…

Trebuie să vă fac o mărturisire. Îmi plac mult trupele tribut când sunt legate cu profesionalism, dovedesc seriozitate şi bun-simţ. Multă lume nu are de unde afla ce se cântă afară, iar radioul sau televizuina de stat nu ajută cu nimic la asta (deşi sunt primii pe listă de culturalizare a populaţiei, chiar fără vorbe, măcar de informare) şi-atunci nu vă rămân decât aceste atrăgătoare concerte tribut, de care vă puteţi bucura chiar dacă nu sunteţi fani de blues sau rock.”

Trupa sună foarte bine și sper că participarea la acest festival să le dea curajul să iasă și mai tare la luptă. Sunt destui oameni nostalgici după anii tinereții pentru care muzica înseamnă și dans. Paleta creativă a celor de la Dr. Feelgood și prezența lor îndelungată pe scenele de profil a lăsat urme și astfel ”Filbluzii” noștri pot capta multă atenție. M-am simțit foarte bine ascultându-i, iar prezența ”Witchesei” a adus multă sobrietate. Nu știu să fi zâmbit în timpul concertului (sic). Mult ritm, dezinvoltură, rhythm and blues simplu, pur și simplu… underground. I-am filmat și noi și vă invităm să savurați.

Cătălin Statie

26 aprilie 2023

contacteculturale.ro

În memoria lui Ioan Gyuri Pascu. The Blue Workers. Urban Blues Fest #3. La The PUB Universității

Un moment special la Urban Blues Fest Spring Edition 2023 a fost dedicat memoriei lui Ioan Gyuri Pascu. Nu este nevoie să amintim aici despre cine a fost vorba. Una dintre creațiile lui a constituit-o trupa Gyuri Pascu & The Blue Workers. În memoria lui, pe scenă au urcat vechii componenți Teo Boar și Vladi Cnejevici cărora li s-au adăugat, pentru un concert deosebit, Marcel Moldovan la percuție și Viorel Marinache la bas. Teo Boar a preluat și rolul de vocal.

”Vrem să dedicăm și să ne aducem aminte, de marele actor, comediant, compozitor, cântăreț, sarea și piperul grupului Divertis, domnul Gyuri Pascu…Să te odihnești în pace acolo unde ești, sper că ne vezi și pui o mână oblăduitoare asupra noastră.” (Viorel Marinache)

Sala a aplaudat indelung și a ascultat o superbă piesă de blues pe care v-o dedicăm la sfârșitul articolului.

Crazy Feelings”!

Cătălin Statie

24 aprilie 2023

contacteculturale.ro

Oana Gîtej. Expoziție de pictură la Urban Blues Fest Spring Edition 2023. La The PUB Universității

Un alt eveniment expozițional de la Urban Blues Fest Spring Edition 2023 a avut-o ca protagonistă pe colega noastră de redacție, Oana Gîtej. Oana este o pictoriță pasionată, iar majoritatea tablourilor sale tratează fenomenul muzical. Nu este la prima expoziție în cadrul Urban Blues Fest și este obișnuită să expună în spațiile unde se cântă. Aportul Oanei la acest festival a fost foarte important. Ea a fost unul dintre sponsorii ediției, iar cadourile celor omagiați pe scenă au constat în tablouri pictate de ea. Așa cum era și normal, numele ei s-a auzit de foarte multe ori pe scena festivalului. În materialul video de la finalul articolului vă prezentăm expoziția colegei noastre. Bravo, Oana!

Cătălin Statie

20 aprilie 2023

contacteculturale.ro

Parteneri