Watzzy’s Solo Guitar Madness/#singurcuc

Watzzy este un proiect funk-rock apărut în 2017, dar rădăcinile se trag din anul 2004, atunci când chitaristul şi vocalistul Watzatka Robert a început să compună primele cântece. Numele de Watzzy este porecla lui Robert pe care a primit-o în clasa a V-a şi care a rămas lipit de el de atunci. Watzzy este chitarist, vocalist, violonist, compozitor, textier şi producător. În tinereţe, a activat în mai multe trupe, printre care amintim: Poltergeist (la Palatul Copiilor din Braşov) apoi Gadjo Caffe (trupă de gypsy jazz, activă între 2009 şi 2011) şi F.A.N. (trupă de funk-rock, între 2010 şi 2016).

Experienţa acumulată, în perioada de activitate a trupelor amintite, l-a perfecţionat şi i-a conturat stilul cu care Watzzy se identifică în prezent. În 2017 şi 2018 Watzzy deschide un nou capitol din cariera sa, odată cu lansarea unor compoziţii în notă personală, pe propriul canal de YouTube. Cântecele se numesc Purple Flashlight, Short Song şi Your Eyes şi sunt balade de dragoste cântate în manieră acustică. Aceste balade înregistrate în perioada 2017 – 2018, combinate cu alte piese funky şi rock, cu influenţe de blues şi jazz, nelansate din perioada F.A.N. (2014, 2015, 2016), cum ar fi Bere, Tare și Lean On Me au închegat primul material discografic original intitulat Pamela. Albumul a fost lansat în decembrie 2019 pe toate platformele de streaming (Spotify, Deezer, Apple Music, YouTube). Deşi sound-ul este mai old-school, mesajul albumului este cât se poate de actual şi doreşte să poarte ascultătorul într-o călătorie a viciilor şi obsesiilor considerate normale. Piesele Bere, Lean On Me Now şi Purple Flashlight au beneficiat de videoclipuri lansate pe pagina de YouTube a artistului. Short Song, Your Eyes şi Stars au beneficiat de lyric video vizionabil pe acelaşi canal de YouTube. În 2020 a fost lansat pe platformele de streaming şi F.A.N. Sessions. Acesta a fost înregistrat live în 2014, la ALAiLA Studio din Braşov, când trupa încă activa sub numele de F.A.N. În decembrie 2020 cele două materiale au apărut şi în format compact disc. Albumul Pamela se prezintă într-o carcasă deluxe, cu postere şi stickere incluse, plus un cartonaş cu dedicaţie personalizat şi un cod QR de download al albumului în format mp3 şi a fost produs într-un tiraj limitat. F.A.N. Sessions a apărut în variantă simplă, cu carcasă normală. Watzzy a concertat de mai multe ori la Tam-Tam Festival din Braşov, la Tuşnad Gastro Blues Fest în 2021, La Street Delivery Braşov în 2021. În formula completă a trupei Watzzy a mai concertat în clubul Rockstadt din Braşov împreună cu Bulz Brotherz şi la Fixelli, tot în Braşov, ultimul fiind un concert online într-un restaurant/service de biciclete. Pe lângă activitatea muzicală, Watzzy ţine cursuri de chitară şi lucrează în home-studio-ul lui ca producător, compozitor, recording, mix and mastering engineer. Watzzy a mai lansat şi EP-ul numit Absurd în aprilie 2022.

Robert a concertat şi singur sau doar cu Soka la toba cajun, în proiectul #singurcuc. În acest context Watzzy a vrut să pună în valoare baladele acustice, dar şi cântece mai funky şi rock, precum Bere sau Tare, care au căpătat un contur acustic relevant. Acest tip de spectacol a fost mult mai intim şi s-a organizat în locaţii mici, prietenoase, unde publicul şi artistul puteau fi aproape unii de alţii. #singurcuc a fost prezentat în Galeria Ora 0 din Braşov, la restaurantul Mediterra, Grădina Din Visss (Visssual) şi Aiurea’n Parc tot în Braşov, la Londophone şi AM. Specialty Coffee Shop în Bucureşti. Proiectul Solo Guitar Madness a fost pus pe scenă prima oară în 2022 la Ora 0 în Brașov. Acest proiect s-a născut în mediul online pe Facebook unde Watzzy a improvizat backing tracks câteva bluesuri.

Watzzy’s Solo Guitar Madness/#singurcuc nu va fi un show acustic. Robert va veni cu chitara electrică și va cânta peste backing tracks câteva bluesuri, iar apoi câteva balade cum ar fi Miss You, Your Eyes și Purple Flashlifght de pe albumele Absurd și Pamela. Printre bluesurile cu chitara electrică vor fi hituri celebre cum ar fi: Crossroad Blues, Strange Kind of Woman, Purple Rain și câteva improvizații. Piesele cu chitara electrică vor fi fără voce. La acest concert se vor combina cele două one man show-uri Solo Guitar Madness și #singurcuc.

(mic extras din cartea Blues Made in România de Radu Lupaşcu)