STEEL BLUES

Prima trupă a zilei de sâmbătă 21 octombrie 2023 este STEEL BLUES. Ei vor concerta de la ora 19.

Proiectul Steel Jazz a fost inițiat de către Mircea Goian la Hunedoara în anul 2011 și a avut mai multe variante de-a lungul timpului: Steel Jazz Caffe, Steel Blues, Steel Jazz Quartet, Steel Jazz Quintet și Steel Blues Quintet. Inițiat într-un oraș marcat de industria siderurgică fără nici o instituție de cultură profesionistă apariția unui grup de jazz părea exotică. Interesul unor muzicieni inimoși dispuși să susțină acest proiect a făcut ca acesta să funcționeze și să facă istorie.

În anul 2011, Mircea Goian şi Purcariu Nistor înfiinţează proiectul Steel Jazz, continuând în acest fel activitatea clubului de jazz „Dan Mândrilă” năşit de Moşu Florian Lungu. Clubul a fost înființat prima dată în anul 1983 pentru o scurtă perioadă de timp. După o pauză lungă, el este reactivat în 1994 de către aceași promotori: Mircea Goian, Purcariu Nistor și nașul Florian Lungu alias „moșu”. A fost o perioada bună de funcționare a clubului și nevoia existenței unui grup de jazz era prezentă în mintea celor doi animatori. Așa că în 2011, ia naștere la Hunedoara proiectul Steel Jazz care iată a împlinit 12 ani de activitate. Programul grupului Steel Blues Quintet s-a îmbogățit cu lucrări muzicale din creația blues.

Ținând cont de aptitudinile și de interesul membrilor actuali ai grupului Steel Blues Quintet pentru această perioadă muzicală, dar și datorită participării unei cântărețe de blues de excepție, și ne referim aici la Delia Băltariu, lucrurile au decurs firesc. Ar mai fi de remarcat faptul că orchestrațiile au fost adaptate la instrumentele la care cântă muzicienii, partea de improvizație fiind la îndemâna interpreților. În ultimii ani grupul a participat la numeroase evenimente având un real succes cu piese blues şi lucrări în interpretare vocală. Anul 2021 a culminat cu concertul susținut în 9 mai la Domeniul Regal din Sâvîrșin în fața Familiei Regale a României – Principesa Margareta și a prințului Radu. De remarcat și concertul susținut la Filarmonica de Stat Banatul din Timișoara, dar şi premierele realizate la Călan și Pestișu Mic unde s-a cântat blues pentru prima dată în istoria locului.

Componență Steel Blues 2023: Mircea Goian – bas; Delia Baltariu – vocal; Zoltan Turi– chitară; Gabriel Hărăguș – tobe; Luca Stan – chitară.