Southernman Robbie

 Robert Cristian ZSUGYA (n. 21 ianuarie 1987) aka Southernman Robbie este un cântăreț și compozitor de blues născut la Orşova. Albumul său de debut, Devil got my name, a fost realizat împreună (recording and master) cu muzicianul Izzy Waan și a obținut recenzii admirative din media, din partea criticilor fie Eric Schuurmans (pentru rootstime.be) și Gabriel Petric (pentru artasunetelor.ro). La vârsta de paisprezece ani primeşte chitara tatălui său și puțin mai târziu își formează prima trupă folk. La șaisprezece ani cântă cu trupa STAINLES. Drumul său îl poartă spre București, unde studiază cartografia. Învață să cânte la muzicuţă de la Cătălin Tzetze Rădulescu şi dintr-o dată un alt univers i se arată. Călătorește la Viena în 2011, unde este promovat ca „Robbie, bluesmanul din Est”, de chitaristul Al Cook (aka King of White Blues, care a cântat pe vremuri la Big Mamou). Apoi, Robbie va rămâne în Germania până la sfârșitul anului 2012. Se va întoarce din nou la București, unde formează un duo cu Tzetze, Blues Preachers, ce va activa până la sfârșitul lui 2015. În anul 2016, îşi lansează prin forţe proprii, albumul Devil Got My Name, o colecție de paisprezece melodii country blues & folk blues, un elogiu adus legendelor bluesului, Taj Mahal (Fishing Blues), Mississippi John Hurt (Candy Man), Woody Guthrie (Vigilante Man), Robert Johnson (Love In Vain), Skip James (Devil Got My Name) etc., completat cu trei plăsmuiri originale: All For You, Sweet Mama și Moanin’ & Cryin’.

(Foto Southernman Robbie 1)„O oază de blues acustic pentru suflete …“ (Eric Schuurmans)

Foarte puţini muzicieni de blues se mai întorc astăzi la rădăcini. Southernman Robbie a combinat inteligent tehnici de slide guitar, finger picking, voce și kazoo, iar prin coverurile sale, dar şi prin compoziţiile proprii, Southernman Robbie a intrat în dialog cu tradiţia, dezvăluind reale aptitudini chitaristice şi un feeling pătrunzător. Back to the roots! – este îndemnul său pentru fanii din România. În anul 2017 a fost nominalizat la premiile Muzza pentru activitatea din anul precedent, câştigând premiul Revelaţia anului.

În 2017 a efectuat un turneu în Estonia. A concertat cu succes în cinci baruri de blues şi unul la deschiderea unui teatru în Talin, capitala fostului stat sovietic din nordul Europei. Dintre festivalurile importante unde a participat amintim: cLoverFest Muscel – 2014, dichis ‘n’ Blues, Tulcea -2015, European Blues Challenge, Danemarca – 2017, Salon de folk şi Blues, Bacău – 2017 şi 2018, Sofar Sounds – 2017, Suwalki Blues Festival Polonia – 2019, Őszi Sokadalom – Târgul de Toamnă, Târgul secuiesc – 2019, Home Fest – 2020. Robbie a mai cântat alături de mai mulţi artiști precum Vali „Sir Blues” Răcilă, Al Cook, Stephan Rausch și membrii trupei SOUL SERENADE.
Pe 21 ianuarie 2021, Southernman Robbie a lansat un nou album, The Wolf, un EP cu 5 piese (în total aprox. 25 de minute), masterizat la Second Harmonic de acelaşi umil servitor al alchimiei sunetului, Izzy Waan (fost membru al grupului rock OCTOPUS și al altor trupe din zona underground mehedinţeană).

Dintre compoziţiile originale, Moanin’ and Cryin’ e, de departe, cea mai reuşită, prin desenarea în acuarelă muzicală a sentimentului de dor…bluesistic. Devil Got My Name e un album de debut remarcabil (mai ales pentru spaţiul nostru cultural) care, depăşind egoismul artistic, aduce tribut unor mari şi umili artişti, cu sufletul vândut, dar recuperat în chiar clipa ascultării noastre cea de toate zilele.” (Gabriel Petric)