Marius Dobra Blues Band

Marius Dobra, un leu născut la Oradea, emigrat în 1989 în Austria şi care a revenit la dragostea tinereţii, bluesul. Primele grupuri din România au fost Marathon Group, Inscripţie în timp și Pe cont Propriu. În 1988 a intrat în grupul RIFF şi a participat la realizarea primului lor album, Primii paşi. În Austria a fost un antreprenor de succes şi a obţinut rezultate foarte bune cu companiile sale ce se ocupă de producția și distribuţia mobilierului de grădină. După 2009 se dedică categoric bluesului, dând naştere quartetului Marius Dobra Blues Band. Marius Dobra a reprezentat România la a cincea ediţie a European Blues Challenge de la Bruxelles cu piesa What About You.

Au trecut mai bine de 40 de ani de când Marius a cochetat cu muzica adevărată. La 20 de ani, era fascinat de muzica rock. După terminarea liceului, în 1985 a avut un recital în cadrul Cenaclului Flacăra și a fost remarcat de Iuliu Merca şi a fost recomandat trupei RIFF. A cântat în turnee şi a dobândit experienţă cântând cu artiști profesioniști, Grigoraş, Luci Fabro, Mircea Bunea, Otto Neamţu. După emigrare, a cântat cu sextetul Juvina, cu care a realizat un hit, Take one from the fire brigade. În anul 2008, l-am cunoscut la clubul Big Mamou din Bucureşti, unde promova un frumos album numit Marius Dobra Project – Jesus Loves You. Era primul turneu după o abstinenţă de 13 ani, dar a avut un impact pozitiv la public.

Povestea ceea mai haioasă este formarea trupei! Rareş Totu este de fapt ’fondatorul’ trupei. Rareş avea o chitară bas de vânzare! Roman, basistul trupei de acum, pe care nu îl cunoşteam până atunci, a sunat, îl interesa instrumentul, a venit şi l-a cumpărat! A venit la mine, a cântat câteva note, m-a impresionat stilul lui şi am început un mic jam session. Chimia muzicala a fost instantanee şi reciprocă. Eu la acea oră nu aveam o trupa stabilă. L-am întrebat dacă nu ar dori să cântăm împreună, el a fost deosebit de încântat de această idee şi mi-a spus că are un prieten tobar, la cinci minute de mine care are o sală de repetiţie! Câteva zile mai târziu ne-am întâlnit din nou la un jam session toţi trei…De-atunci suntem devotaţi trupei MDBB.” (Marius Dobra)

Din 2019, Marius Dobra Blues Band are componenţa neschimbată: la chitară bas este Roman Kovacs, la tobe este Martin Schützi Wagner şi la orgă Hammond Matthias Irybauer. Toți trei sunt instrumentiști de excepție și sunt trup și suflet dedicaţi proiectului Marius Dobra Blues Band.

Marius Dobra Blues Band a cântat la numeroase festivaluri naționale și internaționale (Elveția, Olanda, Austria, Germania, Ungaria), cu muzicieni celebri precum Josè Feliciano, Supermax, Robben Ford, Josh Smith, Eric Gales și mulți alții. Chitarist autodidact, Marius Dobra s-a impus în lumea bună a blues rock-ului european datorită originalității și compozițiilor proprii, în detrimentul coverurilor consacrate. Este căsătorit, tată a trei copii, MARIUS DOBRA este o vedetă a festivalurilor vieneze, ultima participare importantă fiind la Viena Blues Spring Festival.

(mic extras din cartea Blues Made in România de Radu Lupaşcu)