Evenimente Conexe UBF #2
Lansare carte
Între Phoenix și Le Corbusier - Costin Petrescu în dialog cu Nelu Stratone
Prima lansare de carte din festival este susţinută şi prezentată de publicistul şi omul de radio Nelu Stratone, în prima zi de festival, de la ora 18. Este, de fapt, o relansare a cărţii Între Phoenix și Le Corbusier realizată la editura Corint. Cartea are forma unui interviu cu 30 de întrebări pe care Nelu Stratone i le adresează lui Costin Petrescu. Iar în răspunsurile sale, Costin Petrescu își povestește, de fapt, viața – atât pe cea muzicală, alături de trupele în care a activat, cât și pe cea profesională ca arhitect. De aici și titlul: între Phoenix – trupa cea mai cunoscută în care a cântat, și Le Corbusier – pseudonimul arhitectului francez devenit sinonim cu arhitectura și urbanismul.
Costin Petrescu a luat de mic lecții de pian, a fost încurajat să meargă spre percuție de către celebrul toboșar Sergiu Malagamba, a urmat cursurile școlii de pe strada Mântuleasa, apoi a activat în formația The Pioneers, nume schimbat în Olympic ’64, în anul 1964, anul Olimpiadei de la Tokyo. Formația a participat la diverse evenimente, a apărut la TVR și a făcut înregistrări radio. Costin Petrescu a urmat, de asemenea, cursurile Institutului de Arhitectură „Ion Mincu”, fiind unul dintre membrii fondatori ai Club A, lucru pe care de asemenea îl narează în paginile cărții.


După destrămarea formației Olympic ’64, el a fost cooptat în formația Phoenix. La Pheonix, a participat la înregistrarea albumelor Cei ce ne‑au dat nume și Mugur de fluier, precum și a EP‑ului Meșterul Manole. Aflăm și care era atmosfera în cadrul cenaclului Flacăra, unde au fost invitați o dată. După ce a participat la pregătirea albumului Cantafabule, Petrescu s-a retras din Phoenix și a avut apoi o serie de colaborări independente, cu Mircea Florian, Nicu Alifantis, Sergiu Cioiu și alții. Și-a finalizat studiile la facultatea de arhitectură „Ion Mincu”, fiind angajat ca arhitect‑scenograf la Studiourile Cinematografice Buftea, iar din 1977, la Institutul de Proiectări București. Cu ocazia unui turneu în Portugalia, a rămas la Paris, unde s-a dedicat activității de arhitect, devenind șef de proiect la una dintre cele mai cotate agenții de arhitectură din Franța, cabinetul „Jean‑Jacques Ory”.
„Oare ce l-a apucat pe Costin Petrescu să scrie o carte? Autobiografică? Istorică? Să fie nevoia de a face un referat către sinea lui, sau a ta, sau a mea? Da, are tot dreptul, la urma urmei – e un autor contemporan, e un muzician fără egal, un artist complex al timpurilor noastre, e un om senzațional. Să-i citiți mărturiile, să-i cercetați universul – veți avea de aflat și de învățat. O să vă amuzați, în același timp – nimic nu este luat mai mult decât e nevoie în serios.” (Mircea Florian)
Pelerinajul Electric de Iulian Ignat
„Pelerinajul electric” este o rememorare a călătoriile întreprinse de autor pe urmele muzicii, între 1989 și 2019. De la vizita făcută acasă la Iuliu Merca, la Cluj, la concertul Pink Floyd, de la cele patru concerte Rolling Stones la festivaluri de muzici tradiționale în Maramureș, de la Gărâna jazz la Costinești, pentru un interviu cu Marky Ramone. „Să te întâlnești cu oameni ce simt asemenea ție, chiar dacă sunteți foarte diferiți, să trăiești alături de ei acele vibrații, să fi alături de cei neștiuți, dar din același trib cu tine, iată una din formele de magie a muzicii. Concertul. Bucuria de a asculta artiști grozavi, de a mă aventura în orașe, locuri noi, a fost dublată de întâlnirile de pe drum”. (Iulian Ignat). „E o lume diferită aceasta, a fanilor de rock, punk și jazz live, pe care eu una nu o cunosc, dar descriind-o atât de bine, Iulian mă convinge că energia bună degajată de mase uriașe de oameni te poate exalta, că se creează o comuniune de endorfine. Cu un stil mai mult de prozator decât de gazetar, el povestește pățanii, descrie atmosfera, creionează portrete – totul foarte viu.” (Adriana Bittel).

“Această carte este o retrospectivă minunată în istoria muzicii și o călătorie în trecut, pe vremea când pasiunile se trăiau simplu, dar intens, dincolo de poleiala care astăzi ascunde suflete goale și lipsa de valori. Mi-a plăcut sa mă las purtat de paginile cărții la concertele emblematice ale artiștilor pe care și eu îi admir, să aflu lucruri noi despre ei prin ochii și experiențele lui Iulian, să retrăiesc o perioadă în care dragostea pentru meseria ta era mai presus de imagine, statut și bani. Emoția cărții este cu atât mai vie cu cât autorul își deschide mai mult sufletul și ne permite să-i cunoaștem trăirile, micile sacrificii și lupte în drumul spre atingerea obiectivelor și intereselor sale.Iulian Ignat ne prezintă un jurnal prețios al vieții de ziarist, jurnal care trebuie citit de orice persoană care dorește să îmbrățișeze această profesie și își propune să o reprezinte cu ardoare, integritate, bun simț și respect”. ( Cristi Minculescu).
Iulian Ignat este, din 1998, redactor al revistei “Formula AS”. Ca fotograf are la activ 12 expozitii personale.
“Rockin’ by myself (2017-2020)” de Dumitru Ungureanu
Dumitru Ungureanu cucereşte prin mărturisirile sale o poziţie singulară în literatura românească. Opţiunile şi bucuriile sale muzicale coincid de multe ori cu ale subsemnatului şi cu ale multora dintre cititorii revistei noastre virtuale, Arta sunetelor. De aici rezidă explicaţia succesului de vânzare al precedentului volum din seria Rockin’ by myself, ce adună eseurile scrise de autor între anii 2013-2016 şi publicate la rubrica susţinută din anul 2005 în Suplimentul de Cultură al Ziarului de Iaşi, co-editat împreună cu editura Polirom.

Titlurile alese pentru aceste eseuri exprimă, de cele mai multe ori metaforic, acea conjuncţie fericită dintre starea personală a momentului muzical, trăit, gustat, îndelung cercetat şi mesajul (in)direct al muzicii, de oriunde şi din orice mediu de stocare ar fi captat pentru eternitate.
Radu LUPAŞCU
(editorul colecţiei Vibraţii singulare)
Rockin’ by myself este o incursiune secvențială în universul fenomenului rock, care cucerește prin franchețea sublimată a expunerii și impune prin substanța remarcabilă a conținutului.
Florin BĂLĂNESCU
Expoziţie foto
Fotografie de concert
Fotografie urbană
Lansare album - Nu mă cunoşti - Dan Chebac
Lansarea oficială a albumului Nu mă cunoşti, al celebrului muzician Dan Chebac, va fi însoţită de un concert unic cu trupa rafinatului chitarist italian Gianluca D’ Alessio, în fapt, colaboratorii lui Dan de pe ambele albume realizate în studioul maestrului D’ Alessio.
Alegerea acestei lansări de album pop-rock într-un festival prevalent de blues nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Headlinerul serii de Fusion din prima zi de festival, Gianluca D’ Alessio a acceptat să susţină acest eveniment major pentru muzica românească şi pentru iubitul nostru folkist, reprezentat de frunte al primei generaţii din existenţa Cenaclului Flacăra.
Albumul reprezintă maturitatea componistică, de sensibilitate şi de nelinişti împărtăşite iubitorilor de frumos şi bun simţ muzical. Un model de artă orchestrală şi de interpretare pentru muzicienii din România. Doar regretatul Dan Andrei Aldea putea realiza o aşa simbioză perfectă, între voce, lirică şi orchestraţie. Într-o ţară normală, albumul Nu mă cunoşti, al lui Dan Chebac ar trebui premiat şi promovat Magna Cum Laude.

Lansare album (pe CD & vinyl) - Think - Ride on Band

Componenţa actuală a trupei Ride on Band este: Radu Cârlan chitară, voce, Codrin Buliga chitară, voce, Ionuţ Nistor tobe, voce, Alex Nichiforof chitara bas, voce. Pentru 2022, Ride on Band a pregătit ieşirea la rampă din pandemie cu un nou album, noi compoziţii proprii şi un tonus vitalizant pentru fani. La Urban Blues Fest Autumn Edition 2022, Ride on Band vă pregătesc multe surprize, vor cânta într-o formula extinsă, vor lansa al doilea album în format CD şi, în premieră pentru bluesul de la noi, primul vinyl de power blues. Ride on Band este Trupa care merge mai departe. „Don’ t Give It Up, Ride On & Never Stop Rockin’ !!!“ (Radu Cârlan)

The Pub Music Marketplace
Organizăm la The Pub Universităţii, un altfel de târg de vinyluri, pentru colecţionari adevăraţi, pasionaţi ai acestui costisitor hobby, vânătorii de rarităţi produse în România, dar şi pentru marele public, interesat de valoare şi perenitate, atât a suportului, cât şi a înregistrării în cauză. The Pub Music Marketplace este o a doua experienţă care vă aşteaptă, pe terasele clubului. The Pub Music Marketplace este parte din Urban Blues Fest – Autumn edition. Vor fi prezenţi cu standuri: colecţionari, case de discuri româneşti, magazine de discuri.
The Pub Music Marketplace este singurul eveniment de profil care vă invită să nu veniţi cu mâna goală, dacă aveţi un disc pe care aţi vrea să-l oferiţi la schimb, nu-l uitaţi acasă!
