Un scoţian la Urban Blues Fest #5!

A cincea ediție a Urban BLUES FEST are un invitat din Scoţia, Dave Arcari! Headliner-ul celei de-a doua seri de festival are o bogată şi valoroasă carieră artistică, în care fuzionat bluesul cu alte stiluri, cum ar fi: rockablily, country şi chiar cu muzica punk. El va veni în promovare cu cel mai nou album de studio, Devil May Care, care a fost lansat pe 18 noiembrie 2022 şi despre care ne va povesti în primul lui recital din omânia.

„Radu Lupaşcu: Celebrul erou Rob Roy a fost o sursă de inspiraţie pentru acest album?

Dave Arcari: În mod ciudat, da! Spun „ciudat” pentru că nu sunt aşa de bun la istorie… dar fiindcă folcloristica din spatele Devil May Care – piesa de titlu a albumului – este mitică, este un fapt istoric că Rob Roy MacGregor a folosit acea tăietură uriașă (n.r. din stâncile de sub Dealul Auchineden) de sub vârful Whangie (dealul la care se face referire în cântec) pentru a nu fi văzut din depărtare când fura vite!

În plus, având în vedere că multe dintre melodiile de pe album sunt inspirate de peisajul din jurul ţinutului unde locuiesc, pe malul estic al Loch Lomond, există mai multe link-uri către Rob Roy. El deținea pământ pe pantele Ben Lomond și reţinea vitele prinse de-a lungul drumului până-n satul nostru, ce pășunau pe propriul său pământ de pe coasta muntelui.

…Inutil să spun că whisky-ul este o altă influență majoră. Whisky Trail (n.r. piesa nr. 8) spune povestea distileriei noastre locale Glengoyne… și conţine multe melodii de pe albumul (de studio) anterior (cum ar fi Whisky in my Blood lansat pe eticheta finlandeză Blue North – n.r. label ce aparţine FBS aka Finnish Blues Society care publică revista Blues News Magazine, trupa se numea Dave Arcari & The Hellsinki Hellraisers, şi albumul era produs în 2013) care menționează sau face referire la whisky.