Black River Blues Band


Trupa Black River Blues Band, ce abordează bluesul clasic, prezintă influențe din Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, Robert Johnson, dar și B.B. King. Din aceast cvintet fac parte: Vékony (Joe) József – chitară, voce, muzicuță, lider, Haller István – chitară solo, István Jakab (Faszi) – chitară bas, Misi Tóth – tobe și percuție şi Ovidiu Busueoc – clape.
Să aflăm povestea acestui cvintet sătmărean de la liderul ei, Vékony (Joe) József:
„În copilărie, tatăl meu o fost un simplu sudor. O lucrat la o uzină din Satu Mare (Unio) 17 ani, după care în ‘87 o fugit în Ungaria, nu l-am mai văzut vreo patru ani. Doar prin telefon am ţinut legătura. Când o revenit mi-o adus un casetofon la care se puteau detașa boxele și o droaie de casete. Acolo am dat de un mix de bluesuri, îmi aduc aminte ca şi-acum, era una care s-o numit Bikers Songs (n.r. compilaţie audio pentru motociclişti). O cântat pe el Muddy Waters și Stevie Ray Vaughan. Şi atunci o intrat boala în mine. Însă, de cântat efectiv, m-am apucat doar în liceu, am cântat în corul școlii. Asta era prin anii 1995 – 2000. Am plecat în armată în 2001, eram jandarm în Pitești. După liberare m-am angajat ca alpinist utilitar la firma din Satu Mare. Am început să dau târcoale pe la Centrul Cultural G.M. Zamfirescu. Cu o singura chitară, am băgat primele acorduri de blues. Robert Johnson, Stevie Ray Vaughan, regele B.B. King, Albert King m-au inspirat foarte mult. Mi s-a alăturat un prieten percuționist, dar care știa și puțin chitară, și am format un duo. Primul concert l-am dat cu el prin 2006, cu doua chitare și o muzicuță la piept, la un Irish Pub din Satu Mare.
Așa am început… o mers bine, și am ajuns la concluzia că ne trebuie o trupa full. Numele trupei l-am luat de la râul Someș care curge la noi. Am vrut Someș Blues Band, da nu suna bine. Black River că e negru, așa murdară e… plus că și noi erau cam negri în inimă, am ales muzica diavolului… a lui Legba. Întrunirile moto erau pe primul loc, concerte la diverse festivaluri, după care au urmat festivaluri de blues și rock de prin Ungaria și Olanda.
Trupa s-a înființat în vara târzie a anului 2009, au trecut prin ea mai mulți muzicanți, dar care nu au reușit să o ducă până la capăt, ori probleme de familie, ori nevastă prea geloasă, ori alcoolul care era primul loc la unii, dar cum au trecut anii ne-am stabilizat în formula actuală.
În România, primul nostru festival de blues a fost Freedom Blues Festival Târgu Mureș. În trupă avem așa: Misi Tóth – baterie, István Jakab (Faszi) – bas, clăparul formației care are atestat de pilot, zboară omu’ – Ovidiu Busueoc, la chitară solo avem pe Haller István contabilul, iară eu chitară, muzicuță, voce – Vékony Joe József.” (Extras dintr-un interviu pentru cartea bluesului românesc, Blues Made in Romania de Radu Lupaşcu)
„Sătmărenii constituie una dintre cele mai iubite trupe pentru publicul nostru fidel. Cunoscuta trupă sătmăreană nu se află la primul eveniment de acest gen la noi în oraș, așa că lumea cunoaște buna dispoziție creată de aceștia.“ (Rock’ n Roll Center, Zalău)
Black River Blues Band este un sentimental Blues de pe Someş şi se află la prima prezenţă pe o scenă de concert din Bucureşti!