Baldovin Blues Band

Jul Baldovin și-a început activitatea în 1992 adesea ca instrumentist de acompaniament sau backing vocal în orașul natal Iași, oraș de care se leagă cu cele mai multe realizări din perioada adolescenței, câștigând, împreună cu fratele său, George, mai multe festivaluri naționale de folk. În 2006 Jul lasă orașul Iași pentru București, iar din 2007 începe colaborarea cu Mircea Vintilă, colaborare care a activat până în 2014, când Jul se dedică unor proiecte personale, fiind în plină activitate de mediatizare a albumului personal de debut, Acasă, apărut în 2013 (muzica: Jul Bladovin; versuri: Jul Baldovin, Mihai Eminescu, Dinu Olăraşu şi Ovidiu Mihăilescu; mastering: Victor Panfilov).

O altă dragoste a lui Jul a fost bluesul, pe care l-a îmbrățișat în 2010 împreună cu Gelu Ionescu și Elena Pavel, ei, de altfel, fiind colegi în trupa Brambura a lui Mircea Vintilă. Proiectul se numește Old stories și aduce tribut unor artiști americani care și-au pus amprenta în muzica de blues. Jul Baldovin și Gelu Ionescu (care face parte şi din proiectul Oxigen) mai colaborează în diverse proiecte audio și video.

În 2019 înființează Baldovin Blues Band, formație care este activă și care îi are în componență pe: Willy Gorgan – keyboards şi Marius Macavei – chitară bas (cei doi au făcut parte din Harmony, formație premiată la Festivalul Mamaia, secțiunea rock, cu premiul Teo Peter în 2011 şi festivalul concurs Global Battle of the Bands în 2012) și Robert Rișteiu – drums, care a făcut parte din diverse proiecte muzicale cum ar fi: Sanctuar – heavy metal (Timișoara), Moise – hard’n heavy (București), și mai este activ în proiectele Fuego și Trupa Coco/Compact.

Baldovin Blues Band aduce tribut unor artiști ca Jimi Hendrix, Robert Johnson, Stevie Ray Vaughan, Albert King sau Eric Clapton, de care se leagă din punct de vedere al culturii blues prin diferitele perioade ale genului american. Baldovin Blues Band își propune apariția unui material audio în viitorul foarte apropiat.

„Jul Baldovin este un muzician provenind dintr-o familie cu tradiție în genul folk, ambii părinți, Vali Baldovin și Petronela Baldovin fiind folkiști, mama fiind și membrul fondator al grupului folk Estudiantina. Așa se face că și Jul Baldovin a activat o perioadă ca chitarist și solist vocal folk începând cu finele anilor ’90 pe plan local, apoi naţional, în numeroase festivaluri folk, unde a obținut multe premii. La mijlocul anilor 2000, se orientează preponderent spre blues-ul în manieră fingerstyle, fiind azi un chitarist de blues aparte, unul din puținii pe plan național care cântă în această manieră, deloc ușoară, reușind să susțină singur concerte la chitară acustică ori cântând cu vocea și acompaniindu-se cu chitara. Se poate spune că el se raportează astfel la tradiția blues-ului acustic, în raport cu cei care cântă blues în formații. Deși la un moment dat s-a stabilit în București, revine regulat în Iași pentru a susține recitaluri.” (conf. univ. dr. Dan Spînu)

Pentru Urban Blues Fest Autumn Edition formula Baldovin Blues Band este: Jul Baldovin – chitară electrică/voce, Gelu Ionescu – claviaturi/voce, Emil Furdui – bas, Bogdan Bereucă – baterie şi Special guest: Rareș Totu – chitară electrică.