Baicea Blues Band

George Baicea este unul din cei mai talentaţi chitarişti români din ultimii 20 de ani. Născut pe 15 mai 1961 în Bucureşti, familiarizat cu chitara de la 14 ani, a fost fascinat de muzica lui Jimi Hendrix, motiv pentru care se dedică bluesului. Debutul s-a petrecut pe 21 decembrie 1992, alături de Alexandru Andrieş, la Teatrul Lucia Sturza Bulandra, ca invitaţi ai lui Valeriu Sterian în concertul de lansare a albumului S-a votat Codul Penal.

            „Cu George Baicea am avut o întâlnire interesantă în aeroport, când am văzut un vameş solid venind ţintă la mine şi am crezut că o să am probleme. El mi-a spus însă, foarte emoţionat, că mă admiră, că şi el cântă la chitară şi dacă aş putea să-l ascult. L-am ascultat şi i-am zis: ‘Vezi că peste două zile avem concert la lansarea discului lui Vali Sterian!’” (Alexandru Andrieş)

            Baicea a început să compună în anul 1995, iar primul album solo, Prins în trafic, apărut doar pe casetă, s-a lansat pe 24 februarie 2000. Prins în trafic este o melancolie celestă, descriptivă pentru starea de spontaneitate perpetuă a chitaristului George Baicea. El ne dăruieşte frumuseţe, “prins” în mrejele unei industrii muzicale interesate doar de câştiguri mari pe termen scurt, neatentă la producţiile muzicale de valoare. Prins in Trafic a fost lansat în anul 2000 la Clubul Swing House de către casa de discuri Soft Records, iar piesele de pe acea casetă sunt: Peisaje la fereastra trenului, Cine iubeşte şi lasă (variantă modernă), Blues la prima vedere, Acasă la mine, Prins în trafic şi Atunci când plutesc. Componenţa albumului: George Baicea – chitară, bas, keyboards, voce. Invitaţi: Alexandru Andrieş – keyboards; Dinu Enescu – chitară bas, Bogdan Enescu – drums, Daniel Sivian Petre – voce, hrm.

            După Prins în trafic urmează fireşte, Trafic Greu, lansat de A&A Records pe 15 mai 2001, pe casetă audio şi compact disc. Cu acest album a fost nominalizat la premiile industriei româneşti 2002 la categoria jazz-blues. Trafic Greu a fost produs la casa de discuri Green Records a inimosului Voicu Rădescu (n. 3.11.1955 – d. 22.08.2021), patronul celebrului club de jazz, Green Hours, de pe Calea Victoriei 120. Grafica albumului a fost realizată de arhitectul şi muzicianul Alexandru Andrieş. Cele 7 piese ce compun albumul Trafic Greu sunt Twist, Îmi spune mama, Ai plecat, Radical din blues, Jimi & Jaco, Irina şi Trafic greu. La album au participat Cristian Soleanu – saxofon (4, 6, 7); Alexandru Andrieş – pian electric (4, 7); Bogdan Enescu – tobe (1, 2, 3, 5); Mihai Popovici – chitară bas (5, 6). George Baicea semnează muzica albumului, versurile, şi este responsabil de chitara electrică, voce, chitară bas, percuţii, înregistrare şi mixaj Roland VS 880.

„De mai bine de trei ani nu am avut asemenea senzaţie reconfortantă ascultând un disc românesc. Precedentul s-a numit Plum Brandy Blues, al clujeano-canadienilor Nightlosers. Actualul se cheamă Trafic Greu şi este semnat George Baicea. E bine să se ştie că Baicea este cel mai bun chitarist de la noi. Şi nu mi-e jenă să afirm că omul ăsta întreţine cu Fender-ul o relaţie pe care numai la cei mari o putem depista. Baicea a cântat de plăcere cu diverşi interpreţi şi instrumentişti jazz-rock. Fiind funcţionar al unei instituţii de stat, el nu şi-a pus problema în mod serios să devină muzician profesionist. A contat, cred, şi faptul că, la noi, nu se poate trăi din această profesie decât dacă accepţi să-ţi foloseşti talentul pentru a încânta diverse urechi clăpăuge, la nunţi, botezuri, cumetrii sau înmormântări. Ca şi în profesiunea de scriitor, unde atâţia oameni talentaţi, autori de cărţi valoroase, trăiesc din ziaristică sau din expediente mai mult sau mai puţin onora(n)te…. Baicea nu cântă la chitară el vorbeşte cu ajutorul ei! Ca şi Jimi Hendrix, căruia îi aduce un omagiu în piesa Jimmy & Jaco, Baicea găseşte modalitatea ca, prin ciupituri, să scoată din corzile nemilos apăsate cuvinte ce n-au nevoie de traducere, fiind ele în limba universală a rockultorilor…. Ca vocalist, Baicea pare ca n-a băut butoiul de albitură, nici n-a fumat kilometrul de trabuc, să obţină timbrul necesar blues-rockului. Totuşi, textul său este mai natural-born-blues decât multe auzite în limba română. Piesa Ai plecat este cumva tributară giumbuşlucurilor chitaristice à la Albert Collins, în dauna solourilor excelente, dense, ideal structurate. Astea sunt însă fineţuri pe care nu le pot reproşa decât dacă aş ţine să fiu ultrapretenţios… Acum vreo cinci – şase ani, scriind despre discul lui Andrieş Ultima repetiţie am lansat către George Baicea sugestia să-şi facă un grup şi propuneam ca nume Baicea Blues Band. Nu ştiu dacă a citit acel articol, ca să mă laud şi eu cu o faptă bună. Dar pot să constat că proiectul meu s-a împlinit cu primul cuvânt Baicea.

B(lues) şi mai ales B(and) sunt realităţi tangibile. Depinde de generozitatea lui George, dacă vrea să-şi transfere numele şi altora, îmbogăţindu-ne pe toţi.” (Dumitru Ungureanu)

            Mult apreciatul abum Cinderella a fost lansat pe 17 iunie 2005, îl are ca invitat pe jazzmanul american de culoare, Steve Clarke, foarte preţuit în mediile unor iluştri muzicieni ca Randy Brecker, Clark Terry, Jimmy Health etc. Steve Clarke este un chitarist american care s-a îndrăgostit de România de la prima sa cântare pe care a susţinut-o în Bucureşti alături de Chris Tofield în 2005. Atunci el l-a cunoscut pe George Baicea cu care a susţinut foarte multe concerte şi a participat la înregistrarea acestui album de fuziune, o poveste adevărată (ca toate poveştile despre blues…) şi cu o concepţie unică de interpretare, mai rar auzită în universul nostru mioritic … De atunci el continuă să fie invitat la festivalurile importante din România (Sighişoara Blues Festival, Hendrixperience, Green Hours Events) cântând alături de George Baicea, Raul Kuşak, Cătălin Răsvan etc.

Steve este instructor de chitară bas la Fairfield Guitar Center şi director al secţiunii de jazz de la M.A.C.H. (Music and Arts Center for Humanity), Connecticut. Fişa tehnică îi conţine pe: George Baicea – muzică, versuri, chitară, voce; Steve Clarke – chitară bas; Nicolae Georoiu – tobe; Minioneta Florescu actuală Georoiu – backing vocal; Adrian Militaru – tobe (3); Cătălin Răsvan – chitară bas (3); producător – Green Records; recordings, mixing and mastering – Real Sound Studio (Victor Panfilov). De estetica albumului se fac „vinovaţi” George Baicea şi Ovidiu M. Ionel, iar piesele sunt: Just Joy, Turning Point, Free at Last, At First Sight, Avalanche, My “Friends”, Funny Jam, Poor People Medicine şi Cinderella.

            După primele succese în turneul de cluburi din Germania, Belgia şi Olanda era de aşteptat să apară şi un album live. Acesta se numeşte Jamming in Germany, iar George Baicea încheie un prim frumos capitol din cariera sa. Albumul este înregistrat în totalitate la Walldorf în Germania, masterizat în România la studioul Real Sound de Victor Panfilov şi reprezintă cea mai importantă parte din show-ul live pe care-l susţine trio-ul Baicea Blues Band. Un program foarte bun, ce conţine piese şi variante proprii după Stevie Ray Vaughan, Jimmy Reed, Buddy Guy şi Jimi Hendrix. Asta nu înseamnă că odată cumpărat albumul nu trebuie să mai mergeţi la concerte, ci doar că o să păstraţi o parte din magia intrepretării sale în micul dvs. univers personal. O remarcă deosebită pentru medley-ul de 11 minute, compus din Voodoo Child / Third Stone From The Sun, pe care îl aştept de fiecare dată şi de care mă bucur, de mereu noua şi pasionala sa interpretare. Pentru această înregistrare George a invitat doi valoroşi muzicieni ce activează în Germania, Wolfgang Ziegler la bas şi Adrian Militaru baterie. Grafica albumului a fost realizată de prietenul său, Alexandru Andrieş. Vintage Stories: Jamming in Germany a fost lansat în 13 noiembrie 2008. Live CD recorded in Germany at Perplex Tonstudio, Waldorf Recorded By Mathias Schäulbe. Mastering: Victor Panfilov la Real Sound Studio, Bucureşti. Componeneţa este: George Baicea – voce şi chitară electrică, Wolfy Ziegler – chitară bas, Adrian Militaru – tobe. Grafica albumului: Alexandru Andrieş. Credite foto: Marius Mihalache, Ovidiu M. Ionel. Piesele şi compozitorii de pe album (în paranteză) sunt: Say what (Stevie Ray Vaughan), Scuttle buttin’ (SRV), The Things That I Usecd To Do (Eddie Jones), Îmi spune mama (George Baicea), Leave My Little Girl Alone (Buddy Guy), Mary Had A Little Lamb (traditional), Tin Pan Alley (Jimmy Reed), Cold Shot (Kirk Kendrid), Amazing Grace/Little Wing (tradiţional/Jimi Hendrix), Hey Joe (tradiţional), Wild Thing (Chip Taylor), Voodoo Child/Third Stone From The Sun (Jimi Hendrix), Villanova Junction (Hendrix).

            Primul DVD de blues din România a fost produs de Ioan Big. El se numeşte Stealth Made in Romania şi a fost înregistrat de Marius G. Mihalache în clubul Big Mamou în anul 2010. Trioul este acelaşi, George, Cătălin şi Nicu, iar masterizarea a fost realizată de Cătălin Răsvan la Canira Music International.   

            Multe din concertele trioului Baicea Blues Band au fost înregistrate de fani sau de proprietarii cluburilor pe unde au cântat. Însă acesta este unul foarte deosebit datorită atmosferei cu totul speciale create de organizatori şi de publicul din acest faimos club bucureştean. Era imposibil să nu te simţi bine aici, te bucurai că te revezi cu prieteni dragi din lumea muzicii sau din lumea filmului şi plecai cu greu acasă. Scena şi instalaţiile nu erau tocmai cele mai convenabile muzicienilor, însă sunau bine şi, de cele mai multe ori, căldura publicului, de altfel abil cunoscători ai bluesului, te mobiliza pentru un concert de excepţie. Întrebaţi pe oricine a cântat pe una din scenele clubului Big Mamou cum s-a simţit? Fie blues, fie jazz, fie rock sau folk! Bucureştiul este mai sărac fără acest club şi una  din mărturiile acelor seri (şi nopţi!) minunate de la Mamou este acest Stealth – Made in Romania.

„Please, let’s all give a round of applause fro these extraordinary musicians which were on stage before us, (BAICEA BLUES BAND opened the evening) I insist, let’s applaud them, they were really extraordinary!” (Coco Montoya)

            George Baicea este unul din primii cinci chitarişti de blues-rock pe care îi are România, a lansat 4 albume şi un dvd. Ambii sunt fini cunoscători ai fenomenului Jimi Hendrix şi îi cunosc bine particularităţile. Ca să nu mai vorbim de faimosul Stevie Ray Vaughan. Trio-ul BBB poate să cânte cu mare succes în deschiderea oricărui festival de oriunde. Organizatorii noştri aleg însă trupe pe sprânceană, fără să discearnă muzica rock, jazz, blues sau de fuziune.

            Trioul Baicea Blues Band s-a bucurat de succes în cadrul unor festivaluri importante, precum: Festivalul Internațional de Blues București, Festivalul Internațional de Jazz Brașov, Jazz Recall Festival din Cluj Napoca, Gărâna International Jazz Festival, Târgul Internațional de Arte Vizuale București, dar și în cadrul concertelor de deschidere la mari artişti ca: Coco Montoya, John Hammond, Eric Sardinas sau Steve Vai! De când l-am văzut prima oară am fost la aproape toate concertele cu George Baicea din Bucureşti, suntem destul de apropiaţi, drept pentru care mi-a spus:

Cătălin Răsvan

            Cătălin Răsvan este doctor în muzică, profesor universitar la Conservatorul din Bucureşti şi muzician în diverse formule de jazz şi blues, cea mai cunoscută activitate fiind cea din trioul chitaristului George Baicea, cel mai bun interpret de cover-uri Jimi Hendrix şi SRV de la noi. Cătălin a activat în multe trupe de jazz, rock, punk şi new wave.

            Cătălin Răsvan a studiat pianul de la vârsta de patru ani, iar în liceu a cântat prima dată cu chitara bas. După terminarea Conservatorului a lucrat ca aranjor, compozitor și instrumentist. În ultima vreme, Cătălin s-a specializat în creaţie muzicală masterizare şi mixaj. A început să cânte în trupe de heavy metal și new wave, apoi s-a alăturat saxofonistului Dan Mîndrilă în formația sa de jazz. A cântat în multe combo-uri de jazz conduse de artiști renumiţi precum: Tom Smit, Rick Conditt, Christian Ancher Gron, Peter Werthaimer, Craig Bayley, Stjepko Gut, Nicolas Simion, Mircea Tiberian, Tudy Zaharescu, Garbis Dedeian. A fost membru activ şi în trupe de ritm și blues precum Blue Spirit (cu Mike Godoroja, Adi Manolovici și Vali Vatuiu), și, de asemenea, în formații rock precum Timpuri Noi (cu Adrian Plesca, Dan Iliescu și regretatul Cătălin Neagu). Cătălin este membru al Asociației Române de Compozitori și Muzicologi. A lucrat ca demo muzician pentru Rolland și ca secretar muzical al Ansamblului de Artă al Armatei Române. Din anul 2004 s-a alăturat trioului BBB. La sfârșitul anului 2005, BBB a participat la Blues Festival Bluzău, Buzău și la Festivalul Internațional de Jazz şi Blues de la Brașov. În februarie 2006 formația a participat la Festivalul Internațional de Blues Sighișoara, în mai 2006, la Jazz Recall Festival, Cluj Napoca și în iulie 2006 la Gărâna International Jazz Festival.