Alex Tomaselli & Ralù Stoica

Alex Tomaselli este vocalist, chitarist, basist şi compozitor. Cu trupa de blues-rock Black Cat, a realizat primul album de blues live din România: ”Live in Lăptăria Enache”. Are în palmares și albumul Let The Good Times Rollînregistrat cu Big Band-ul Radio România, alături de Sorin Chifiriuc, Hanno Hoefer, Berti Barbera, Eugen Caminschi și Gelu Ionescu, cu participarea lui Florin Ochescu. Unul dintre concertele sale cu Big Band-ul Radio a fost în deschidere la Richard Galliano. În cadrul proiectului Alex Tomaselli Supergroup, a invitat, de-a lungul anilor, muzicieni de elită din România din genurile blues, rock și jazz pentru a evolua în festivaluri și concerte de club memorabile. A fost primul chitarist și basist român de muzică afro cooptat în trupe de africani și unul dintre primii de reggae, în formule cu muzicieni afro-jamaicani. A participat la montări teatrale și a scris muzică pentru piese de teatru. Dintre acestea, Fat Girls Always Wina luat Marele Trofeu la Festivalul Tânărului Actor de la Mangalia. A făcut parte din grupul de muzică preclasică “Nomen Est Omen”, cu care a realizat albumulThree Of A Perfect Pair”, concertând în toate festivalurile de gen. În 2016 a creat Bluesette Duo alături de Ralù Stoica, o formulă dedicată complexului blues-jazz-country-rock music care a avut parte de o primire călduroasă din partea publicului din țară și din nordul Europei, participând împreună şi la festivaluri, precum Sibiu International Jazz Fest 2022. A colaborat cu numeroși muzicieni din țară și străinătate, cum ar fi Maria Răducanu, Marius Vernescu, Raul Kusak, Alexandra Ușurelu, Julie Mayaya, Johnny King, Mila Santana, Kiba Dachi, Cătălin Milea, Sebastian Burneci, etc. A participat la numeroase festivaluri şi show-uri radio/TV și a acompaniat live în emisiuni TV personalități precum Aura Urziceanu, Demis Roussos sau Boney M. A susţinut concerte în 16 țări din UE și din afara ei. În 2016 are ideea unui festival de blues la Brezoi, devenit ulterior Open Air Blues Festival, unde participă în 2019 cu formula “Tomaselli All Stars”. În acelaşi an, pune bazele power-trio-ului STONES FREE, alături de Florin Ochescu şi Lucian „Clopo” Cioargă, cu care participă la Festivalurile internaţionale de blues de la Tuşnad, Brezoi, Buzău, Dărmăneşti etc.

Ralù Stoica activează ca interpretă de jazz & blues şi teatru muzical. A studiat jazz cu Mircea Tiberian la Univ. Naţională de Muzică din Bucureşti, alături de care îşi face debutul în acest gen în anul 2005. Experienţa sa artistică include concerte şi participări la festivaluri de jazz, printre care ”Jazz and More” Festival – Sibiu, 2006, Festivalul “Tinerii si Muzica” 2007”, “Carte si Arte” – 2008, “Vocal Jazz Gala 2008”, “Samfest Jazz International 2012”, ”Timișoara Jazz Festival 2012”, “Ferentari Jazz Festival 2016”, “Yakasha International Festival 2017”, cele mai recente fiind “Open Air International Blues Festival Brezoi 2018”, Urban Blues Fest 2022”, „Sibiu International Jazz Festival 2022” (alături de Alex Tomaselli), alături de muzicieni ca Mircea Tiberian, Anca Parghel, Marius Vernescu, Wayne Brown (UK), Clay Windham (USA), Sorin Romanescu, Alex Man, Mălin Cristache, Corneliu şi Roxana Stroe, ș.a. – şi apariţii la diferite emisiuni TV, printre care: “Garantat 100%“, “Taverna”, “Ploaia de Stele”, “Bravo Bravissimo” (TVR 1), „Vineri seară în direct” (2022, TVR Internaţional), “Teo Show” (Kanal D), sau “Să v-amintiţi duminica! (Naţional TV). În 2008 și 2011 este solista turneului european PROMS Jazz&Classic, organizat de EuropaFest cu muzicieni din Europa împreună cu “Proms Strings Orchestra” în România, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia, Republica Moldova şi Germania. Tot în 2008 este invitată ca solistă în concertul de la Sala Radio al Orchestrei Federale de Jazz a Tineretului din Germania – “Bujazzo”.                                                        

Din 2009, colaborează cu TNOMB „Ion Dacian”, având roluri în musical-urile „Romeo și Julieta” și „Fantoma de la Operă”. Repertoriul său de musical mai include şi alte spectacole, printre care: „Café Paradiso” (Teatrul C. Tănase), Broadway Showcase”, Jazzy Tarot” (T. Metropolis),My really Funny Valentine” (2007), „Rocky Horror Show”, Prin Bucureştiul meu” (2018, Teatrelli), “BucurEŞTI – un suflet de oraș” (2018, TNB), „Ştii ce-am făcut în America?” (T. Elisabeta, ARCUB), opera rock „Cruel” (programată a avea premiera mondială pe 29 martie 2020 la Troxy Theatre din Londra), spectacolul de teatru-jazz Aproape Înger (2021-prezent).  

Între 2011-2013, este membră a formulei inițiale a grupului vocal “Jazzappella”, iar între 2014-2016 colaborează ca vocalistă cu trupa de jazz françaisHot Club de Bucarest. Din 2016 concertează intens prin ţară, alături de vocalistul şi chitaristul Alex Tomaselli, printre altele, la Open Air Blues Festival – Brezoi 2019în band-ul “Tomaselli All Stars”, la “Sibiu International Jazz Festival 2022” dar şi în zona nordică a Europei, lansând, în decembrie 2021, colindul „Trei Crai de la Răsărit” (adaptare după Anton Pann) și colindul italian „In Notte Placida” – în dec. 2022. În 15 aprilie 2022 primeşte ovaţiile publicului, la prima ediție a festivalului bucureștean Urban Blues Fest 2022 – Spring Edition, cu un proiect de duo, alături de chitaristul de jazz Sorin Romanescu.

Din martie 2022 este cooptată ca vocalistă în proiectulNinigra”, iniţiat de textierul Florin Dumitrescu şi saxofonistul Mihai Iordache, lansând videoclipul piesei „Nuntă la McDonalds” în decembrie 2022. Este membră a grupului vocal “The 50’s” (Ştefan Bănică Jr.) și a Corului național de cameră “Preludiu”. În 2018 cântă alături de legendarul Bobby McFerrin la Sala Palatului, ca membră a grupului său vocal invitat, în cadrul turneului acestuia, CircleSongs.

 

(mic extras din cartea Blues Made in România de Radu Lupaşcu)