Alex Man Trio

 

Alex Man, absolvent al Facultății de Jazz Richard Oschanitzky din Timișoara, și deținător al unui master la Universitatea Națională de Muzică București, este un foarte apreciat şi activ chitarist şi contrabasist de jazz, premiat de revista Actualitatea muzicală, în anul 2014. Are o bogată activitate în ţară şi în străinătate.

Este expresiv și versatil, un profesionist redutabil care stăpânește extrem de bine instrumentul şi este recunoscut şi ca un rafinat acompaniator, atent în permanență la estetica muzicală, doritor de a pune în valoare personalitatea celui alături de care cântă. Alex Man a apărut în formulă de duo şi alături de un talentat chitarist din Ungaria, Gyarfas Istvan.

În prezent Alex Man este cadru didactic asociat la secţia Jazz a Universității Naționale de Muzică din București şi desfăşoară o activitate continuă de pregătire a elevilor din spaţiul preuniversitar în vederea admiterii la facultăţile cu profil jazz, cu rezultate remarcabile ale elevilor admişi în ţară şi în străinătate. Susţine workshop-uri pe teme variate şi de interes pentru tinerii muzicieni (ansamblu, tehnică instrumentală, improvizaţie, compoziţie, management muzical) şi participă constant în tabere de muzică improvizată şi jazz, ca profesor coordonator. Este solicitat cu regularitate în jurii internaţionale ale concursurilor studenţeşti de jazz, precum cel de la Tg. Mureş – Festival International Studenţesc de Jazz.

„Chitara a fost primul instrument, probabil pentru faptul că era un instrument specific genului rock & roll pe are îl ascultam la vârsta de 12 ani.

Primul îndrumător a fost Bibo Lajos, chitarist clasic şi pedagog de excepţie al cărui elev am fost trei ani.

Pur şi simplu, sonorităţile, ritmul şi dinamica acestui gen. La vârsta adolescenţei era natural să fiu interesat de rock.

După 1992 am început să studiez jazz ca autodidact, am avut materiale primite de la prieteni care studiau în Ungaria acest gen muzical. Cu timpul am început să colaborez cu nume consacrate de la noi şi câteodată şi din afara graniţelor. În ceea ce priveşte schimbarea de la rock spre jazz eu o consider o evoluţie. Faptul că am cântat rock mi-a oferit o mai mare deschidere, conferindu-mi capacitatea de a aplica elemente şi sound-uri specifice rock-ului în muzica pe care o practic.”, declară Alex Man într-un interviu realizat de Radu Lupaşcu pentru revista virtuală artasunetelor.ro.

Alexandru “Mike” Marin a absolvit Colegiul Naţional de Muzică George Enescu la secţia de contrabas clasic. A participat la Festivalul Internaţional “Eurorchestries” din Franţa în postura de contrabasist solist. În anul 2016 – 2017 a făcut parte din programul Erasmus +, prin care a susţinut concerte în Sardinia şi Lituania, alături de componenţii celorlalte ţări implicate. Cu ocazia absolvirii liceului a concertat alături de orchestra Colegiului la Ateneul Român în postura solist. Din vara anului 2017 s-a îndreptat către Jazz, fiind student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la secţia de compoziţie Jazz. A câştigat mai multe premii, printre care locul II la Concursul Naţional New Jazz Players, ediţia 2019. A colaborat cu o mare parte dintre artiştii scenei de jazz din România, printre care Cătălin Milea, Sebastian Burneci, Sorin Zlat, Paolo Profetti, Vlad Popescu, Alex Man, Mircea Tiberian, Bucharest Jazz Orchestra, dar şi cu orchestre precum: Orchestra Simfonică Bucureşti.

Claudiu Purcărin a terminat liceul de muzică şi conservatorul la Cluj-Napoca, iar primul său contact cu jazzul l-a avut cântând cu Big Band-ul Gaio al Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, condus de eminentul profesor, Ştefan Vannai. „A fost cea mai bună şcoală pentru mine, am avut turnee în Grecia şi Franţa împreună, iar după mutarea în Bucureşti, din 2003, am cântat aproape cu toată elita jazzului de la noi. Regretatul contrabasist, Pedro Negrescu, a fost cel care m-a întrodus în primele cântări de jazz, având ocazia să cânt la festivalul de jazz de la Braşov din 2004, alături de el cu marele pianist polones Joaqim Mencel. Am mai cântat şi cu Ion Baciu J.R., Johnny Răducanu, Puiu Pascu Trio, Emil Bîzgă, Nicolas Simion, Sorin Romanescu, Sorin Zlat Trio, Raul Kuşak, Irina Sârbu, Ozana Barabancea, Marius Vernescu şi Ciprian Parghel, printre alţii…”, declara Claudiu Purcărin lui Radu Lupaşcu, într-un interviu.

Recitalul trioului Alex Man Trio va închide prima zi a festivalului Urban Blues Fest @ The Universităţii. Tema aleasă de Alex  Man, Blue Side of Jazz Guitar, explorează elementele blues ale chitarei de jazz. Străbătând cu spirit animat, arii muzicale surori, de la bebop la hard bop şi cool jazz improvizația experimentatului chitarist va fi o admirabilă lecţie pentru fanii jazzului şi ai bluesului, deopotrivă. Alex Man Trio are spirit tânăr, este liber, neîngrădit, armonic şi ritmic. “Latura albastră a chitarei în jazz”, un generos motiv muzical pentru taina şi bucuria artei sunetelor.